A

A

Aanleg

Veel grote eters blijven slank, terwijl veel kleine eters grote moeite hebben om niet aan te komen. Menigeen uit de laatste groep zal hebben verzucht dat hij of zij van water al dik wordt. De verschillen kunnen zeer groot zijn.

Die verschillen ontstaan doordat het lichaam van de een veel zuiniger met energie omspringt, dan het lichaam van de ander. Wanneer u van weinig eten dik wordt, dan kunt u nog minder eten, of meer bewegen, of accepteren dat u dikker wordt. Vermagert u samen met iemand of in een groep, dan moet u niet vreemd opkijken dat de een meer afvalt dan de ander met dezelfde eetgewoonten. Misschien heeft de persoon die minder is afgevallen wel veel meer zijn best gedaan.

Het is echter geen reden om met lijnen maar te stoppen, want degene die van water echt dik wordt, moet nog worden geboren.

Aardappelen

Ten onrechte worden deze door slanke-lijners vaak gemeden. De aardappel is een prima voedingsmiddel. Hij bevat veel goede stoffen zoals eiwit en vitamine C en hij is geen dikmaker.

Laat de aardappel gerust op uw menu staan. Neem er alleen niet te veel en pas op met de jus. Neem magere jus. Deze krijgt u door de overgebleven jus eerst af te koelen en er daarna het vet af te scheppen. Schil de aardappelen kort voor het koken en gebruik zo min mogelijk water. Er blijven zo meer voedingsstoffen behouden en u verbruikt minder energie.

Adipositas

Het dokterswoord voor vetzucht. Andere woorden zijn corpulentie, zwaarlijvigheid, overgewicht, obesitas. Of gewoon: je bent te dik.

Afvallen

Afvallen doe je als je jezelf te dik vindt (of omdat een ander dat vindt) of om medische redenen. Afvallen lijkt simpel: minder eten en meer bewegen. In de praktijk blijkt het om een vaak uiterst moeilijke bezigheid te gaan.

Veel mensen hebben hierbij hulp nodig. Die hulp kan bijvoorbeeld komen van een diëtiste, van de dokter of van een club. Valt deze hulp weg, dan verdwijnt in veel gevallen ook het resultaat van de afvalpoging. Van goede hulp mag je verwachten dat deze je niet alleen leert af te vallen, maar ook leert hoe je zonder vreemde middelen slank blijft.

Om verschillende redenen kan iemand af willen vallen. Voor menigeen is het uiterlijk wel heel belangrijk, maar ook gezondheid, een goede conditie voor sportbeoefening, het gemakkelijker kunnen bewegen, kunnen goede redenen zijn. De wens van de partner speelt dikwijls een niet te onderschatten rol. Kijk, als dat het geval is, of u het zelf ook wilt. Mager worden voor andermans genoegen is een moeizame bezigheid.

Alcohol

Het gebruik van alcoholhoudende dranken is de laatste jaren sterk toegenomen. Voor steeds meer mensen vormt alcohol een probleem. Voor lijners is alcohol om diverse redenen een probleem. Ten eerste bevat alcohol veel lege energie. Dat betekent dat alcohol slechts energie bevat en verder geen waardevolle stoffen die ons lichaam nodig heeft.

Ten tweede wekt alcohol de eetlust op. Vandaar het aperitiefje voor u gaat dineren. En in de laatste plaats blijft het in de meeste gevallen niet bij één glaasje.

Anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een eetstoornis, waarbij iemand een vervormd beeld van het eigen lichaam heeft, een grote angst heeft om dik te worden en niet probeert een normaal lichaamsgewicht na te streven. Bij vrouwen treden ook onregelmatigheden in de menstruatie op.

Anti-conceptiepil

Er zijn maar weinig geneesmiddelen zonder bijwerkingen. Een van de bijwerkingen van de pil kan zijn dat de gebruikster iets in gewicht toeneemt. Misschien dat dit komt door het vasthouden van meer vocht dan wel door meer eetlust.