Morbide obesitas voorkomen?

Morbide obesitas voorkomen?

In Nederland neemt het overgewicht steeds verder toe. Diverse onderzoeksinstanties luiden de noodklok al jaar na jaar. Het aantal mensen met overgewicht lijkt te verschuiven naar mensen met obesitas. Een laatste fase is morbide obesitas. Vaak is morbide obesitas nauwelijks te verhelpen en kan dit fatale gevolgen hebben. Door alle bijverschijnselen van morbide obesitas nemen steeds meer vitale functies af en kunnen mensen er niet meer bovenop komen. Hoe voorkom je nu dat je morbide obesitas ontwikkelt? Wat kun je doen als overgewicht ernstige en extreme vormen aanneemt? In dit artikel geven we je 5 zinvolle tips die je kunnen helpen om te gaan met overgewicht en morbide obesitas te voorkomen. 

Heb je al morbide obesitas?

Lees je dit artikel en heb je al morbide obesitas? Dan is het vooral zaak om naar de huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar medische specialisten. Een maagband of -verkleining kan helpen om morbide obesitas te keren en af te gaan vallen. Het is wel van het grootste belang dat je dit samen met een medische specialist doet, zodat je geen fouten maakt.

Heb je nog geen morbide obesitas, maar wel obesitas of overgewicht? Lees dan vooral verder en doe je voordeel met deze tips en adviezen.

1 Drink veel water

Een dooddoener misschien, maar hij is wel heel erg belangrijk. Veel suikers die ons dik maken krijgen we binnen via drinken. Limonade met veel suikers en zogenaamd gezonde vruchtensappen maken ons dik. De suikers (lees: koolhydraten) kunnen niet meer uit ons lichaam en worden als vetten opgeslagen. Door water te drinken krijg je die suikers niet binnen. En elke slok drank die niet vergezeld gaat van suikers is er weer eentje. Water geeft je bovendien een vol gevoel en kan verhinderen dat je gaat snoepen en veel meer gaat eten dan goed voor je is.

2 Groenten en fruit

Vervang alle ongezonde producten in je huidige eetpatroon voor zoveel mogelijk groenten en fruit. Op die manier vervang je ongezonde ingrediënten direct voor ingrediënten die bij zullen dragen aan een gezondere versie van jezelf. Snack voortaan een komkommer in plaats van een zak chips. Even wennen misschien, maar je zal jezelf er dankbaar voor zijn.

3 Koolhydraatarm

Voor zover je het nog niet wist: een koolhydraatarm dieet is de manier van afvallen bij uitstek. Vriendelijk, geduldig en doeltreffend. Het koolhydraatarme dieet wordt niet voor niets door tienduizenden mensen per jaar gevolgd en succesvol afgerond. Door koolhydraten te weren en meer eiwitten te eten bouw je spiermassa op en verkrijg je heel veel energie. Daardoor houd je het langer vol en voel je je minder ongelukkig. 

4 Zet vooral door

Zet de schouders eronder en stop niet tot je een doel hebt bereikt. Hak die doelen eventueel in kleine stukken. 40 kilo verliezen is niet overzichtelijk en reëel. 8 x 5 kilo is al een stuk reëler. Beloon je zelf (maar niet met ongezond eten).

5 Zondig gecontroleerd

Zondigen hoort erbij, maar doe dit wel gecontroleerd. Leer je grenzen kennen en trap op tijd op de rem. Op die manier voorkom je dat je weer in oude ongezonde gewoontes vervalt en aan gaat komen.

Conclusie

Morbide obesitas is te voorkomen, bijvoorbeeld met de genoemde 5 tips. Maar let wel: het vereist doorzettingsvermogen en discipline. Laat je eventueel door een specialist of diëtist begeleiden bij het bereiken van je doel.

Reageren is niet mogelijk.