Waarom zou je koolhydraatarm gaan leven?

Waarom zou je koolhydraatarm gaan leven?

Als je regelmatig websites bezoekt over gezondheid en over diëten, ben je vast de term ‘koolhydraatarm’ al tegengekomen. Mensen pleiten voor een koolhydraatarm leven, door middel van bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme recepten. Maar waarom zou je daar überhaupt aan moeten beginnen?

 

Koolhydraten zijn de nieuwe dikmakers

In de wereld van diëten en afvallen zijn vaak trends te zien. Zo was de trend in de jaren negentig van de vorige eeuw dat men af kon vallen met ene puntensysteem. Door te letten op punten van een product, kun je ‘punten tellen’. Een bekend voorbeeld van zo’n dieet is Weight Watchers. Het Weight Watchers propoints plan is een schoolvoorbeeld van afvallen middels punten tellen.

Een ander voorbeeld van een trend die op is gedoken, is het weren van calorieën. Men ging calorieën tellen en verkoos caloriearme producten boven calorierijke producten. Crash diëten zijn mede hierdoor ontstaan en zorgen er eigenlijk voor dat mensen helemaal geen vet meer binnenkrijgt.

En nu is er het idee dat koolhydraten de nieuwe hype kunnen worden. Want koolhydraten zijn de nieuwe dikmakers. Ze maken deel uit van de calorieën (die bestaan grofweg uit vetten, eiwitten en koolhydraten). Volgens nieuwe opvattingen heb je vetten en eiwitten nodig en kun je koolhydraten minderen.

 

Hoe werkt dat dan?

Koolhydraten hebben de neiging om sneller opgeslagen te worden door je lichaam dan bijvoorbeeld vetten en eiwitten. Voordat dat gebeurt worden koolhydraten eerst omgezet in suikers (glucose). Omdat veel producten vol zitten met koolhydraten (soms ook wel ‘onnatuurlijke suikers’ genoemd) krijg je er heel wat van binnen op een dag. De meeste koolhydraten zitten namelijk in producten die veel langer bekend zijn en door heel veel mensen worden gegeten en gedronken. Denk daarvoor aan pasta en aan brood, die boordevol koolhydraten zitten. Ook veel koek, snoep en sausjes zijn koolhydraatrijk.

 

Minderen met koolhydraten

Kan het minderen met koolhydraten dan echt zoveel voordeel hebben? Het antwoord is ‘jazeker’, want door te minderen met koolhydraten zal je lichaam een beroep moeten doen om de vetreserves die je lichaam al heeft. Met andere woorden: om aan energie te komen, wordt vet verbrand. En dat is handig, want daardoor val je af.

Koolhydraatarm eten is helaas niet heel gemakkelijk, want je moet precies weten waar je koolhydraatarme producten kan vinden. Een belangrijke tip is dan ook om te gaan kijken naar de etiketten achterop voeding. Daarop staat precies hoeveel gram van vetten, eiwitten en koolhydraten je binnenkrijgt per 100 gram. Is dat aantal hoog? Dan laat je het product beter staan.

Wanneer je echt op save wil spelen kun je natuurlijk een koolhydraatarm kookboek aanschaffen of een koolhydraatarm dieet – met de bijhorende repen en shakes – gaan nuttigen. Op die manier kun je ongetwijfeld en binnen zeer korte tijd heel veel kilo’s verliezen. Op internet zijn dan ook veel recepten te vinden die je kunnen helpen bij het afvallen met koolhydraten te minderen.

 

Samenvatting

Koolhydraten zijn de nieuwe dikmakers. Door te zoeken naar vervangende producten met minder koolhydraten moet je lichaam oude vetreserves verbranden om aan energie te komen, waardoor je dus ook zal afvallen.

Reageren is niet mogelijk.