R

R

In ieders leven zijn er momenten dat het wat tegenzit, dat er ruzie is gemaakt of dat er ziekte is in het gezin of dat het op het werk minder prettig is. Op zulke momenten staat het hoofd niet naar problemen als afvallen. Wanneer u bij zulke gelegenheden een vaste dagindeling hebt, is uw dieet gemakkelijker vol te houden. Wie onregelmatige eettijden heeft, valt veel sneller terug in oude slechte gewoonten.

Een regelmatige dagindeling volhouden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Voor een huisvrouw met kinderen op school zal dat eenvoudiger zijn dan voor een vertegenwoordiger die op maaltijden buitenshuis is aangewezen. Voor mensen die spanning afreageren met eten, is regelmaat in eetgewoonten een goede hulp.

Reservevet

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid lichaamsvet nodig. Dit reservevet hebben we nodig omdat het onze organen steun geeft. Dit geldt o.a. voor onze nieren. Het reservevet helpt ons bij het regelen van onze lichaamstemperatuur en in tijden van ziekte doet ons lichaam een beroep op deze reservevoorraad.

Vrouwen hebben van nature wat meer reservevet dan mannen. Wanneer we heel erg precies willen bepalen of we al dan niet dik zijn, zouden we onze hoeveelheid reservevet moeten bepalen. Een weegschaal is daarvoor te onnauwkeurig. Dat kan alleen in een ziekenhuis door middel van specialistisch onderzoek.

In de dagelijkse praktijk is zo precies meten niet nodig en kunnen we met een gewone weegschaal prima uit de voeten.op deze reservevoorraad. Vrouwen hebben van nature wat meer reservevet dan mannen. Wanneer we heel erg precies willen bepalen of we al dan niet dik zijn, zouden we onze hoeveelheid reservevet moeten bepalen. Een weegschaal is daarvoor te onnauwkeurig. Dat kan alleen in een ziekenhuis door middel van specialistisch onderzoek. In de dagelijkse praktijk is zo precies meten niet nodig en kunnen we met een gewone weegschaal prima uit de voeten.

Risico’s van vetzucht

Sommige levensverzekeringsmaatschappijen houden duidelijk rekening met mensen die te zwaar wegen. Wie te zwaar weegt, heeft een verhoogde kans op een flink aantal ziekten, terwijl genezing van andere kwalen soms moeilijker wordt.

Vooral op wat oudere leeftijd krijgen mensen van hun huisarts te horen dat ze beter wat af kunnen vallen. Bij het ouder worden wordt het lichaam wat zwakker en dan gaan extra kilo’s dubbel zwaar wegen. Vooral op die leeftijd valt het niet mee om jarenlange eetgewoonten te veranderen. Voorkomen van overgewicht is beter dan genezen.

Overgewicht vergroot de kans op bijvoorbeeld hoge bloeddruk, gewrichtsaandoeningen, rugklachten, hart- en vaataandoeningen en suikerziekte. Het vergroot het risico bij operaties.

Romeinse braadpan

De Romeinse braadpan, meestal Römertopf genoemd, kan een praktisch hulpmiddel zijn voor wie minder vet wil eten. Men moet de pan wel leren gebruiken.

Met deze braadpan kunnen we allerlei gerechten bereiden zonder het gebruik van vet, terwijl normaal gesproken daarbij olie of boter nodig zou zijn. Vooral voor het klaarmaken van vlees, vis en gevogelte is de Römertopf geschikt, maar ook voor de bereiding van groenten. De pan is uitstekend geschikt voor het bereiden van energiearme éénpansmaaltijden. Een nadeel van de pan is dat u een oven nodig heeft, en dat de bereidingstijd nogal lang is. Gerechten moeten ongeveer anderhalf uur in een hete oven. U zult dan ook meer gas verbruiken.

Roken

Roken remt het hongergevoel enigszins. Rokers, die er mee stoppen of flink minderen, hebben dan ook de neiging in gewicht toe te nemen. Misschien nog belangrijker voor die toename in gewicht is het feit, dat de ex-roker met zijn of haar handen geen raad meer weet. In plaats van naar de sigaret wordt naar iets anders gegrepen. Men voelt zich wat hongerig en al gauw valt de keus op iets eetbaars.

Wie met roken stopt, kan proberen daarmee rekening te houden, door voor de handen een andere activiteit te zoeken dan eten. Ik ken bijvoorbeeld iemand die om die reden een postzegelverzameling is begonnen. Het geld dat met niet-roken werd bespaard, was goed besteed aan de nieuwe hobby. Niet aan te raden is om met roken te beginnen, omdat u dan minder honger zou hebben, wat te pas zou kunnen komen bij uw lijnpoging. Straks zit u èn met een slechte eetgewoonte èn met een slechte rookgewoonte.