Welk kettlebell gewicht is geschikt voor jou?

Welk kettlebell gewicht is geschikt voor jou?

KettlebellHet is moeilijk om te zeggen welke kettlebell je moet kiezen. Er zijn daarover geen wetenschappelijke verklaringen, alleen maar aanbevelingen. Het hangt over het algemeen af van je ervaring en kracht.

Kogelgewichten zijn verkrijgbaar vanaf 4 kilo tot wel 32 kilo aan toe.  De vraag is natuurlijk welk gewicht wordt aangeraden voor mannen en vrouwen die met de Kettlebell Training willen beginnen.

De meest eenvoudige manier om te beginnen met deze training is door een van de kant en klare pakketten van Jesse van der Velde aan te schaffen.  De geschikte kettlebell met bovendien een videoserie om direct mee te kunnen beginnen.

Kettlebells worden al eeuwen lang gebruikt als trainingsinstrumenten in het Russische leger. In Nederland zijn de kettlebells ook wel bekend onder de naam “kogelgewichten”. In dit artikel worden beide termen door en naast elkaar gebruikt.

Vele mannen hebben de eigenaardige gewoonte om te beginnen met een kogelgewicht die te zwaar voor hen is. Het komt misschien als een schok voor veel jongens en mannen, maar ze zijn niet zo sterk als ze denken te zijn. Voeg daarbij het feit dat als je in het verleden alleen maar halters hebt gebruikt voor je krachttraining, de eerste keer dat je een kogelgewicht gebruikt het een beetje een schok voor je systeem en ego kan zijn! Daarom is ons advies om geen al te zwaar kogelgewicht aan te schaffen tenzij je al weet dat je daarmee kunt omgaan. Het werken met kogelgewichten is meer technisch van aard en vereist aandacht voor details. Kies daarom dus een kettlebell van een redelijk gewicht om mee te beginnen.

Als een vuistregel kun je zeggen dat het juiste gewicht voor een gemiddelde man 16 kilo bedraagt. Met een beetje training moet een meer ervaren man om kunnen gaan met een kogelgewicht van 24 kilo. Het 24 kg. gewicht schijnt de standaard te zijn in Russische militaire eenheden. Dat wil niet zeggen dat iedere rekruut direct in het begin al met zo’n gewicht kan omgaan, maar tegen de tijd dat ze het leger verlaten zijn ze daartoe zeker in staat.

In tegenstelling tot mannen neigen vrouwen er meer naar om te beginnen met een kogelgewicht dat te licht is voor hen, soms veel te licht! Dames, ik heb nieuws voor jullie; je bent een stuk sterker dan je denkt dat je bent! Het werken met kogelgewichten zal je niet zwaarder maken of in omvang doen toenemen. Integendeel, met de juiste instructies en toewijding zal het jou het lichaam bezorgen dat je altijd al wilde hebben. Dus wees niet bang voor de “zwaardere” kettlebells; zodra je geleerd hebt om de macht van je heupen en torso te ontgrendelen zal je de kogelgewichten kunnen hanteren op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Tenzij je zeer gemotiveerd bent en een geweldige ambitie koestert is het gewicht niet zo belangrijk. Vergeet niet dat het doel niet ligt in de zwaarte van de kogelgewichten waarmee je begint, maar waar je mee eindigt. Het is een kwestie van intensief trainen, slim trainen ook en in kracht geleidelijk aan toenemen. Hieronder vind je een tabel met indicaties:

Welke Kettlebell heb ik nodig?

  • 4 kg Kettlebell: Vrouwen 60+, of lang niet aan sport gedaan, of lage belastbaarheid of lichte (rug)klachten.
  • 8 kg Kettlebell: Vrijwel alle vrouwen, ongeacht sport niveau. Blessurevrij.
  • 12 kg Kettlebell: Vrouwen die al eerder met de Kettlebell hebben gesport, of die zeer getraind zijn. Mannen 65+, of zeer lang niet aan sport gedaan, of zeer lage belastbaarheid.
  • 16 kg Kettlebell: Vrijwel alle mannen, ongeacht sportniveau. Blessurevrij.