F

F

Familie en gezin

Als één persoon in een gezin afvalt, dan kan dat allerlei praktische problemen opleveren. Er zijn diëten waarbij voor die ene persoon apart moet worden gekookt. Het kan ook voorkomen dat een heel gezin meelijdt. In beide gevallen zal het voor zichzelf spreken, dat het volhouden van zo’n dieet op moeilijkheden stuit. Een dieet is goed, als het zich gemakkelijk laat invoegen in de dagelijkse regelmaat.

Een andere bron van problemen vormt de goedgemeende, maar desondanks onverstandige, hulp van familieleden en anderen uit de naaste omgeving. Hoe vaak komt het niet voor dat tijdens een verjaardag voor jou speciaal die andere traktatie tevoorschijn wordt getoverd. Jij had liever die slagroompunt gehad. Afvallen is immers jouw zaak! Dit soort bemoeienis kan zeer vervelend zijn. Probeer er over te praten als dat nodig is. Zeg hun dat u en u alleen moet leren kiezen. En dat leert u nooit als anderen die keus steeds voor u wegnemen.

Frituren

Gefrituurde produkten bevatten meer energie dan ongefrituurde. Dat komt omdat tijdens het bakken wat vet aan het voedsel blijft ‘hangen’. Dat geldt ook voor produkten die in de fabriek zijn gefrituurd, zoals chips, voorgebakken frites en dergelijke.

In sommige restaurants kunnen we een hoge-drukfrituurpan vinden. Het bakken met deze pannen gaat zo snel, dat maar weinig vet aan het eten blijft hangen en het toch lekker knapperig wordt.

Wel te koop zijn halfvette frites. Het zijn voorgebakken en diepgevroren frites, die zonder vet in de oven of onder de grill verhit worden.