B

B

In Amerika wordt geëxperimenteerd met een rubber ballon in de maag. Eenmaal in de maag wordt de ballon opgeblazen. Op deze wijze is er in de maag minder ruimte en krijgt de behandelde persoon een verzadigd gevoel. Het is enigszins te vergelijken met een operatieve maagverkleining, terwijl in dit geval geen zware ingreep nodig is. Als de ballon klapt, verdwijnt deze vanzelf uit de maag en uit ons lichaam via de ontlasting.

Beetje bij beetje

Afvallen gebeurt beetje bij beetje. Dat kan van het aankomen ook vaak worden gezegd en dat is buitengewoon verraderlijk. Twee kilo aankomen in een half jaar mag dan niet veel lijken, maar als dat gebeurt is het oppassen geblazen. Die paar kilo’s laten zien, dat u regelmatig net iets te veel eet.

Een eetgewoonte die u niet een, twee, drie afleert, als u er niet wat aan doet. Blijft u op dezelfde manier eten, dan neemt uw gewicht fors toe. Na een jaar bent u 4 kilo zwaarder en zal het afvallen aanzienlijk meer problemen geven. Na vijf jaar is er 20 kilo bijgekomen en wordt de situatie problematisch. Op deze wijze zijn heel wat mannen en vrouwen aan hun overtollige pondjes gekomen.

Bloeddruk (hoge)

Veel mensen lijden, zonder het te weten, aan hoge bloeddruk. Als u contact opneemt met uw huisarts, omdat u wilt afvallen, laat dan meteen uw bloeddruk opnemen. Veel huisartsen doen het al uit zichzelf. Alleen door te meten kan worden vastgesteld of de bloeddruk goed is.

Dikke mensen hebben vaker last van hoge bloeddruk dan mensen met een goed gewicht. Wanneer te dikke mensen, die een hoge bloeddruk hebben, vermageren, komt het nogal eens voor dat ook de bloeddruk lager wordt.

Mensen met een hoge bloeddruk krijgen vaak een zoutarm dieet. Zonder zout toe te voegen smaakt het eten de meeste mensen minder. Maar u kunt uw maaltijd ook op smaak brengen met verse of gedroogde keukenkruiden, zoals peterselie, bieslook, lavas, selderie, paprika, ui, thijm, enz.

Bloedsuiker

Een van de vele stoffen in ons bloed is suiker. De hoeveelheid daarvan kan variëren. Als het bloedsuikergehalte te laag wordt, treden allerlei onaangename verschijnselen op, zoals trillerig, beverig, extra transpireren.

Mensen die op de verkeerde wijze lijnen kunnen deze verschijnselen krijgen. Dit is een van de redenen waarom lijners stoppen. Die verschijnselen maken iemand erg onzeker.

Als men regelmatig en goede maaltijden eet, hoeft men hiervan geen last te hebben. Zo’n regelmaat in eten is beter dan het tussendoor gebruiken van snoepjes met vruchtesuiker, wat ook helpt. Deze laatste manier is zeker voor de lijners ongeschikt.

Boulimia nervosa

Boulimia nervosa, ook bekend als boulimie, is een psychologische toestand waarin een persoon terugkerende eetbuien heeft gevolgd door een of meer van de volgende, opzettelijke handelingen die de opname van het voedsel compenseren en gewichtstoename verhinderen:

  • braken
  • ongepast gebruik van laxeermiddelen of andere medicijnen
  • bovenmatige lichamelijke oefening
  • vasten

Brood

Het Voorlichtingsbureau voor de Voeding beveelt niet voor niets het gebruik van brood sterk aan. Brood, vooral volkorenbrood, bevat veel goede stoffen die ons lichaam nodig heeft. Sommigen vrezen brood als dikmaker, maar dat is ten onrechte. De boosdoeners zijn veel eerder de dikke laag boter en het rijke beleg. Trouwens van één voedingsmiddel word je niet dik; het zijn alle dingen bij elkaar die dan te veel zijn.

Bedenk dat lang niet bij alle soorten beleg boter op het brood nodig is. Bijvoorbeeld niet bij jam, pindakaas, stroop.