Wat is het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet?

Wat is het verschil tussen een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet?

Grote kans dat je mensen over het koolhydraatarme dieet hebt horen praten, terwijl er ook veel overlap was met het keto dieet. Of andersom: mensen die het ketogeen dieet volgen, maar er wel erg veel koolhydraatarme principes op nahouden.

Waarin verschillen beide diëten nu van elkaar? En waarin zijn ze hetzelfde? Waarmee kun je het beste beginnen en welk dieet gebruik je voor welk doel? Deze vragen (en meer) worden in dit artikel beantwoord.

 

Koolhydraatarm dieet

Het koolhydraatarme dieet is sinds jaar en dag het meest gebruikte dieet om gewicht te verliezen. Verreweg de meeste mensen raden een koolhydraatarm dieet aan, omdat het een theoretisch goed onderbouwd dieet is, waarmee je ook nog eens op vrij korte termijn goede resultaten kunt behalen.

De uitgangspunten van het koolhydraatarme dieet worden door veel instanties, waaronder het Voedingscentrum, Dieetkompas en Gezondheidsnet, onderstreept. Het eten van minder koolhydraten betekent dat er minder suiker als vet kan worden opgeslagen. Daardoor val je af, zonder dat je aan energie inlevert. Die haal je bij een koolhydraatarm dieet uit de alternatieven: eiwitten en vetten.

Veel diëten hebben zich in de afgelopen jaren gebaseerd op het koolhydraatarme dieet. Het Atkins-dieet is daar nog het meest bekend van.

 

Ketogeen dieet

Het ketogeen dieet (vaak afgekort tot keto dieet) gaat ook al een lange tijd terug. Het is echter ook lange tijd buiten beeld geweest, omdat het niet primair gebruikt werd om af te vallen. Het ketogeen dieet werd en wordt gebruikt bij mensen met epilepsie. De afstemming van voedingsstoffen binnen het keto dieet kan het aantal epileptische aanvallen namelijk verminderen.

Pas sinds een aantal jaar worden ook de voordelen van het ketogeen dieet gezien op het gebied van afvallen. Het ketogeen dieet hanteert ook het principe van minderen met koolhydraten. In plaats daarvan zijn vetten toegestaan. Het doel is om in ketose te komen. In die staat maakt je lichaam ketonen aan en wordt vet verbrand om aan energie te komen.

Het keto dieet is een dieet voor mensen met veel discipline, die het niet erg vinden om er een tijdje tegenaan te gaan.

 

Verschillen en overeenkomsten

Zo op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil te zitten tussen het koolhydraatarme dieet en het ketogeen dieet. Maar onderstaande afbeelding maakt het verschil wel heel duidelijk.

Ketogeen dieet

Er is even uitgegaan van een startfase, strenge fase en afbouwende fase van een koolhydraatarm dieet. Het ketogeen dieet is in principe niet meer of minder dat de strikte fase van een koolhydraatarm dieet.

Waar je bij een koolhydraatarm dieet – afhankelijk van welk dieet je precies volgt en hoe streng je erin bent – nog makkelijk 100 tot 200 gram koolhydraten (of nog meer) per dag kunt eten, mag je er bij een ketogeen dieet slechts 50. Dat is weinig (met 2 sneetjes brood en wat beleg ben je daar al vrij snel aan).

 

Ketogeen is strenger

Het ketogeen dieet is echter nog strenger. Een “gewoon” ketogeen dieet staat je toe om slechts 50 gram koolhydraten per dag te eten. Een strenger dieet staat maximaal 20 gram per dag toe. Dat is echt heel weinig.

 

Ketose is doel van ketogeen dieet

Het belangrijkste verschil tussen een koolhydraatarm en ketogeen dieet is dat je bij een keto dieet tot doel hebt om in ketose te komen. Die staat moet je ook lang zien vast te houden. Je raakt uit ketose als je teveel koolhydraten binnenkrijgt. Je lichaam kan dan daar weer energie uit putten. Je leest het al: het is extreem belangrijk om ketose vol te houden en dus zo min mogelijk koolhydraten te nuttigen als je een ketogeen dieet tot een succes wil maken.

 

Eiwitten versus vetten

Een ander verschil tussen het ketogeen dieet en het koolhydraatarme dieet is de wijze waarop vetten en eiwitten een rol spelen.

Een koolhydraatarm dieet laat je heel veel eiwitten en vetten als vervangers eten, een ketogeen dieet richt zich hoofdzakelijk op de vetten. Een bekend ketogeen recept is dan ook het “vetballetje” of “vetbolletje”, waarbij je in één keer heel veel gezond vet binnenkrijgt (en geen of nauwelijks koolhydraten).

 

Koolhydraatarm of keto… Welk dieet kies je?

Om af te vallen werken beide diëten. Het koolhydraatarme dieet is al jaren succesvol en het ketogeen dieet sluit daar tegenwoordig bij aan. Je zou kunnen zeggen dat ze op de eerste en tweede plaats eindigen, wisselend in volgorde.

Feit is wel dat je met een keto dieet vele malen sneller af kunt vallen dan met een koolhydraatarm dieet. Daar staat wel tegenover dat het keto dieet echt hard werken is. Je moet hier heel veel discipline voor hebben en dit goed aan kunnen. Ook moet je niet bang zijn voor de keto griep, die ongetwijfeld op je afkomt als je vol enthousiasme begint.

Wil jij in korte tijd heel veel gewicht verliezen en ben je bereid daar heel hard voor te werken? Dan is het keto dieet voor jou geschikt.

Wil jij wel snel afvallen, maar gun je jezelf de tijd en wil je het allemaal wat makkelijker voor elkaar krijgen? Kies dan voor een koolhydraatarm dieet.

Reageren is niet mogelijk.