W
Inhoud
Warme maaltijd
Voor vrijwel iedereen is de warme maaltijd de belangrijkste maaltijd, hoofdmaaltijd, van de dag. Men acht deze maaltijd zo belangrijk, dat men deze koste wat kost niet wil overslaan. Uit voedingsoogpunt is elke dag een warme maaltijd niet nodig. Een broodmaaltijd kan evengoed de juiste voedingsstoffen bevatten als een warme maaltijd.
Aan die overschatting van de warme maaltijd zit een kwalijke kant. Door die overschatting dreigen de andere maaltijden onderschat te worden, terwijl deze minstens zo belangrijk zijn. Wilt u zich gezond voeden, dan moet u ook letten op een goede verdeling van de maaltijden over de dag. Ontbijt, lunch en diner zijn even belangrijk. Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat u uit oogpunt van smakelijkheid niet uw voorkeur kunt hebben.
Weegschaal
Voor wie afvalt is de weegschaal een belangrijk hulpmiddel; soms zelfs te belangrijk. Op zo’n belangrijk hulpmiddel moet je kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen kan men niet zonder meer hebben. Er is een groot verschil in kwaliteit tussen de diverse weegschalen. In de gewone huis-tuin-en-keuken weegschaal zit een vrij zwakke veer die gemakkelijk is te beïnvloeden. Gaat u een beetje anders op de weegschaal staan, dan weegt u zo enkele kilo’s minder. Leuk als je jezelf wilt bedotten, maar slecht voor je afslankpoging. Zo’n weegschaal is heel goed te gebruiken, maar u moet wel zorgen, dat u steeds goed midden op de schaal gaat staan. Omdat de gewone weegschalen niet zijn geijkt, dat wil zeggen op nauwkeurigheid gecontroleerd, is er tussen de weegschalen onderling verschil. Het kan voorkomen dat de weegschaal van de buren wel 5 kilo meer aangeeft dan uw weegschaal. Ook dit hoeft geen probleem te zijn, mits u zich maar steeds op dezelfde weegschaal weegt.
Weekend
De meeste lijners hebben het in het weekend moeilijker dan door de week. De regelmaat van de werkdagen is weg; er zijn regelmatig feestjes of uitjes gepland; je wilt wat extra aandacht aan de maaltijden besteden. Kortom je wilt genieten van de vrije dagen en geen lastige zaken aan je hoofd hebben. En op zo’n moment is afvallen een lastige zaak.
Jezelf alles ontzeggen is niet nodig. Dat wil niet zeggen dat je je gang maar kunt gaan. Je moet leren: dat neem ik wel en dat laat ik staan … Je moet stop tegen jezelf kunnen zeggen: nu heb ik voldoende gehad … Wie slechts een dieetlijstje trouw volgt, zal op zulke dagen sneller door de mand vallen dan degene die met voeding heeft leren omgaan.
Wegen
Wegen moet je het liefst niet te vaak doen. Eén maal in de week en dan op een vast tijdstip is heus voldoende. Jezelf 1 of 2 keer per dag wegen is zinloos. Het ene moment houdt het lichaam wat extra vocht vast; het andere moment heb je zojuist ontlasting gehad; men kan om allerlei redenen extra hebben getranspireerd. Weegt men zich zo vaak, dan is op het gewicht geen pijl te trekken. Alleen over een langere periode kunt u bepalen of er gewicht is kwijtgeraakt. En zelfs dan kunnen factoren als menstruatie of een ziekte onder de leden zorgen, dat het wegen nietszeggend is.
Elke dag met voeding bezig zijn is goed; elke dag met uw gewicht bezig zijn is begrijpelijk, maar op de lange duur niet goed. Er zijn veel andere dingen in het leven die ook de moeite waard zijn om u mee bezig te houden.
Welvaartsziekten
In deze tijd van economische neergang klinkt het wat schrijnend, maar vergeleken met onze ouders en grootouders is onze welvaart enorm toegenomen. Met die toename veranderden ook onze voedingsgewoonten. Die verandering werkte soms erg gunstig uit. Een ziekte als rachitis (Engelse ziekte) komt nauwelijks meer voor, omdat we in de voeding vrijwel geen tekort aan vitamine D meer tegenkomen. Er zijn evenwel andere ziekten voor in de plaats gekomen. Ziekten die niet het gevolg zijn van tekorten, maar het gevolg van overvloed.
Men neemt tegenwoordig aan dat ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, tandcariës, vetzucht, uitstulpingen van de darmen, vaker voorkomen vanwege die veranderingen in voeding. Voeding is uiteraard niet alleen daarvoor aansprakelijk. Ook minder bewegen, roken en stress spelen daarbij onder andere een rol. En je goed voeden, vaak bewegen en niet roken vrijwaren u niet van ziekte. Uw risico vermindert wel. U werkt mee aan uw gezondheid door de volgende regels in acht te nemen:
Doe minder met: suiker, dierlijk eiwit (vlees, eieren, kip), verzadigd vet, alcohol, tussendoortjes (koek, gebak, repen, chocolade, chips). Doe meer met: plantaardig eiwit (peulvruchten, brood, granen, aardappelen), voedingsvezel, onverzadigd vet, beweging, groente en fruit.
Winkelen
Winkelen kan een ‘gevaarlijke’ activiteit zijn. Het maakt niet uit of u winkelt omdat het nodig is of dat u winkelt om de gezelligheid. In het eerste geval loopt u het risico dat u te veel koopt, of dat u dingen koopt die een bedreiging zijn voor uw lijn zoals frisdrank, lekkers bij de koffie enz. Hebt u dit soort levensmiddelen eenmaal in huis, dan is de verleiding groot om ze te gebruiken. U vermindert het risico aanzienlijk door van te voren een boodschappenlijstje te maken; ook als u uit uw hoofd precies weet wat u nodig hebt.
In het tweede geval hoort bij die gezelligheid ook een bezoekje aan een terras of een tearoom. Laat u de gezelligheid niet ontnemen, maar houd, van te voren, of erna tijdens de maaltijden rekening met het extraatje. Laat dan iets staan.
In beide gevallen geldt het advies dat u nooit met een lege maag of kort voor de maaltijden moet gaan winkelen. In dat geval daagt u uzelf onnodig uit.
Wonderdieet
Een wonderdieet bestaat niet. Desondanks blijven velen wachten op zo’n wonder en daarvan maken handige figuren dankbaar gebruik. Regelmatig worden u in rappe bewoordingen gouden bergen beloofd, mits u maar gebruik maakt van het middeltje X, medicijn Y, enzym Z. Meestal suggereert men dat het snel gaat, zeker gaat en dat het u geen of nauwelijks inspanning kost.
Afvallen moet je leren; dat leren kost tijd en inspanning; afvallen is alleen succesvol als het resultaat blijvend is; blijvend resultaat krijgt u alleen met een goede voeding, liefst in combinatie met een behoorlijke portie beweging.