Z

Z

Wie door haar of zijn werk regelmatig buitenshuis eet en aanleg voor zwaarlijvigheid heeft, moet extra oppassen. De meeste restaurantkeukens maken rijkelijk gebruik van vet tijdens de bereiding van de gerechten. Dineert men met een zakenrelatie, dan worden er ongemerkt heel wat calorieën verorberd. Voor wie rekening wil houden met de lijn volgen er enkele tips:

  • Maak van te voren een plan wat u gaat eten en drinken.
  • Hoort er een aperitiefje bij, dan kunt u het ook bij één laten.
  • Eet en drink langzaam. Dat laatste geld vooral voor alcoholische dranken; ze wekken uw eetlust op.
  • Neem vooraf bouillon of een magere ongebonden soep.
  • Schep niet voor de tweede maal op.
  • Laat de sauzen zo veel mogelijk staan.
  • Eet geen gepaneerd vlees; de panade neemt veel vet op.
  • Kies zo veel mogelijk rundvlees of magere vis.
  • Neem als nagerecht vers fruit of een salade van vers fruit of een beker karnemelk.
  • Gebruik bij het stokbrood geen boter.

Zelfacceptatie

Bewust lijnen start met het kennen van jezelf en het aanvaarden van jezelf zoals je bent geworden. Dat aanvaarden van jezelf betekent niet, dat je niet wilt dat er iets aan je verandert! Wie zichzelf niet accepteert, gaat tegen zichzelf vechten. De energie die in dat gevecht gaat zitten, kunnen we niet gebruiken voor ons verlangen slanker te worden.

Wie zichzelf wel accepteert, durft toe te geven dat hij kleine onhebbelijkheden heeft, zoals snoeperijen; die accepteert ook dat hij minder kan eten dan een ander omdat het noodlot wil dat juist zijn stofwisseling zo laag is.

Zelfvertrouwen

Bij het afvallen werkt het hebben van zelfvertrouwen als een extra ‘smeermiddel’. Daarmee wordt niet het soort zelfvertrouwen bedoeld als: ‘Daar draai ik mijn hand niet voor om’. Wel bedoeld wordt het vertrouwen dat het zal lukken als je je er maar goed genoeg voor inspant.

Als men begint met afvallen, moet men de eisen niet te hoog stellen. U kunt wel 15 kilo te zwaar wegen naar uw zin. Probeer dan toch eerst op kleinere stappen te mikken. Bijvoorbeeld 5 kilo minder. Daarna een volgende stap enz. De eerste stappen gaan veel gemakkelijker dan de volgende. Uit de eerste moet u de moed putten dat de volgende ook zal lukken.

Wie blij is met de eerste geslaagde stappen, zie je in de loop van de tijd groeien. Men gaat meer rechtop lopen; men voelt zich zekerder van zichzelf in de contacten met anderen; men durft weer aandacht aan het uiterlijk te gaan besteden.

Ziekte

Bij een aantal ziekten is slank zijn min of meer noodzaak, zoals bij ernstige rugklachten, diabetes, een versleten heup. Wie te dik is zal in de meeste gevallen dan ook van de arts een verwijzing naar een diëtiste krijgen, dan wel een dieetbriefje om het zelf te proberen.

Iets anders is het dat u ziek wordt, terwijl u aan het afvallen bent. Wees dan voorzichtig en staak zo nodig een tijdje het dieet. In deze periode heeft uw lichaam voor herstel een grotere behoefte aan voedingsstoffen.

Ziekteverschijnselen door een dieet

Met een goed dieet krijgt u geen vreemde bijverschijnselen. Er zijn echter extreme diëten die dat wel (kunnen) geven. Bij het Atkins-dieet gaat u uit de mond ruiken naar aceton; duidelijk een teken dat er met uw lichaam iets niet in orde is. Bij zeer laag-calorische diëten kan het voorkomen dat u last krijgt van duizeligheid; u kunt van bepaalde voedingsstoffen te weinig krijgen. Wanneer er heel wat kilo’s van uw gewicht af moeten, is het verstandig deskundige hulp in te roepen.

Zoetstoffen

Zoetstoffen gebruikt men als vervanging van suiker. Dat is het geval bij een heleboel kant-en-klaar-produkten, omdat zoetstoffen veel goedkoper zijn. We vinden zoetstof ook in suikervrije kauwgom, dieetprodukten voor diabetici (suikerzieken), terwijl de zoetstoffen zelf als druppels of tabletjes in de winkels te koop zijn. Zoetstoffen zijn er in een aantal soorten. In produkten voor suikerzieken wordt vaak de zoetstof sorbitol gebruikt. Sorbitol levert ongeveer evenveel energie als suiker en is daarom niet geschikt als vervanger van suiker in een vermageringsdieet. Omdat sorbitol niet schadelijk is voor het gebit, vinden we deze zoetstof ook in suikervrije kauwgom.

Er zijn ook zoetstoffen die geen energie leveren, saccharine en cyclamaat. Deze stoffen zijn nogal in opspraak geweest, vanwege de mogelijke schadelijke bijwerkingen voor de gezondheid. Cyclamaten zijn in ons land verboden, behalve in produkten voor suikerzieken. Sinds kort is er een nieuw type zoetstof in de handel. Men zegt dat het een veelbelovend middel is. Hoe dat uitpakt, zal de praktijk moeten gaan uitwijzen. Wanneer u zoetstof in vloeibare vorm gebruikt, moet u voorzichtig zijn met het druppelen. De zoetkracht is enorm en u gebruikt zo te veel.

De vloeibare zoetstof kunt u het best gebruiken in koude dranken en gerechten, zoals karnemelk, yoghurt, salades. De tabletten zijn gemakkelijker te doseren. U kunt deze gebruiken in warme dranken en gerechten, zoals appelmoes, vla, rode kool, thee, koffie. Beter dan het gebruik van zoetstoffen is het afwennen van de zoete smaak. Dat afwennen valt de eerste weken niet mee en velen houden het niet vol. Toch is het de moeite waard om door te zetten. De doorzetters zullen al gauw zeggen: ‘Bah, wie heeft er suiker in mijn koffie gedaan.’ Lukt het niet? Wees dan zo spaarzaam mogelijk met kunstmatige zoetstoffen.

Zout

Omdat zout vocht vasthoudt, redeneren sommigen wel, dat men afvalt als men minder zout gebruikt. Dat is een onjuiste redenering, want het lichaam past zich steeds aan de nieuwe situatie aan. Gebruikt u meer zout, dan moet uw lichaam harder werken om dat zout weer uit te scheiden. Over het algemeen wordt aangeraden minder zout te gebruiken in verband met o.a. ziekten aan hart- en bloedvaten.

Gerechten kunnen even goed gekruid worden met frjne tuinkruiden als met zout, of zelfs beter. Oudere mensen verliezen iets van hun smaakvermogen en hebben daardoor de neiging extra scherp te kruiden. Zij moeten vooral oppassen met zout.

Zuivel

Zuivelprodukten, zoals melk, karnemelk, yoghurt, kaas, horen dagelijks in onze voeding aanwezig te zijn. Dat geldt ook voor een energie-beperkte voeding. Wie wil afvallen kan het best de magere melkprodukten, eventueel de halfvolle, gebruiken. In plaats van volvette kaas, kunt u 20-plus of 40-plus kaas gebruiken. Zuivel is een belangrijke bron van goede voedingsstoffen. Per dag hebt u ongeveer 4 à 5 dl melk (produkten) en een plak kaas nodig. Wie niet van melk, yoghurt en dergelijke houdt, kan extra kaas gebruiken.

Allerlei toebereide melkprodukten, zoals drinkyoghurt en vruchtenyoghurt (ook de magere) en vruchtenkwark zijn aanzienlijk energierijker dan hun naturelle tegenhanger. Niet alleen voor uw lijn, maar ook vanwege het prijsverschil, kan het aantrekkelijk zijn deze produkten zelf klaar te maken met bijvoorbeeld vers fruit.

Zwangerschap

Ook wanneer u in verwachting bent, kunt (moet) u op uw gewicht letten. U kunt zelfs, zij het voorzichtig, doorgaan met lijnen. U moet in ieder geval geen extreme diëten volgen. Even extreem is evenwel de gedachte dat er plotseling voor twee gegeten moet worden. In de eerste maanden van de zwangerschap neemt de energiebehoefte nauwelijks toe. In de tweede helft van de zwangerschap loopt dat op tot ongeveer 126o kJ is 30o kcal. per dag. Dat is even veel als twee belegde boterhammen extra per dag! Omdat er tegen die tijd ook minder bewogen wordt, wordt dat effect bijna weer geheel teniet gedaan.

Eten voor twee is dus onzin, maar van bepaalde voedingsstoffen heeft u tijdens uw zwangerschap wel extra nodig, zoals bepaalde vitamines, kalk en ijzer.