Oefenschema’s van de Kettlebell Training

Oefenschema’s van de Kettlebell Training

Kettlebell trainingNu komt er een verrassende wending aan het verhaal, afhankelijk van welk type training je beoefend hoeft je misschien maar om de 5 dagen te trainen. Er zijn een paar factoren die bepalen hoeveel rustdagen je nodig hebt:

  • De intensiteit van de kettlebell training en de neurologische belasting
  • Spiermassa en groei
  • Voeding en algehele gezondheid

Als je gewend bent om een hoge intensiteit training te beoefenen en de overbelasting op je systeem is daarbij groot dan duurt het mogelijk langer om te herstellen.

Als je voortgang maakt met je beoefening en meer spiermassa begint te ontwikkelen dan vergt het eveneens meer tijd om te herstellen en je systeem te herstructureren. Grotere spieren nemen meer tijd in beslag om te herstellen.

Tot slot speelt je algehele gezondheid en je vermogen om beschadigd spierweefsel te herstellen ook een grote rol in je herstel. Een persoon die goed rust, gezond eet en niet gestrest is zal veel sneller herstellen dan een gestreste fastfood junkie.

Laten we dit even in perspectief zetten. Een dag rust nemen tussen elke training is een goede start voor een gemiddelde intensiteit training. Dus bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag.

Als je op een bepaald moment het gevoel krijgt dat je geen vooruitgang meer boekt, met andere woorden, dat dezelfde oefeningen steeds gemakkelijker worden, dan ligt het vrijwel altijd aan deze twee factoren:

Je traint niet hard genoeg, en je rust niet lang genoeg.

Door eenvoudige wijzigingen aan te brengen in je trainingssessies en wat uitproberen kun je dit verhelpen. Mijn eerste aanpassing is meestal om een paar extra dagen te rusten en te kijken hoe dat in de loop van een paar weken bevalt. Zo kun je bijvoorbeeld maandag, donderdag en zondag enz.. als nieuwe trainingsdagen gebruiken.

Na de initiële groei periode kan het gebeuren dat je op een bepaald niveau terecht komt waar je blijft steken. Nogmaals, dit is meestal terug te leiden tot de rusttijden. Een andere rustdag toevoegen, dus alleen trainen op elke vierde dag, vrijdag, maandag en dinsdag, zou een goede wijziging kunnen zijn. Vaak wordt er zelfs een training schema gebruikt van twee intensieve sessies per week.

Als je steeds weer dezelfde training routine volgt zal dat ook kunnen leiden tot een ontwikkelings stop. Echter, het wordt afgeraden om willekeurig van de ene op de andere routine over te stappen. Het is belangrijk om je vooruitgang bij te houden en doelen te stellen. Meestal is het voldoende om eens in de maand je volledige kettlebell training routine aan te passen.

Uiteindelijk is iedereen anders als het erom gaat hoe vaak je wilt en kunt trainen. Luister naar je lichaam en experimenteer een beetje. Je zult snel genoeg merken wat voor jou het beste werkt.

Verder lezen: “Welke kettlebell gewichten zijn geschikt voor jou?”