M

M

Om u te vertellen hoe u een gezonde maaltijd kunt bereiden, heeft het Voorlichtingsbureau voor de Voeding de maaltijd-schijf ontworpen. Ze gaan er hierbij van uit dat iedere maaltijd even belangrijk is.

Iedere maaltijd moet zo worden samengesteld, dat alle voedingsstoffen in voldoende mate aanwezig zijn. Wanneer u uit alle vier de vakken van de maaltijdschijf goed kiest, dan is de kans groot dat dat ook het geval is. U kunt informatie over de maaltijdschijf krijgen bij het Voorlichtingsbureau in Den Haag en bij de van televisie bij u waarschijnlijk wel bekende postbus 51.

Maaltijdvervangers

Maaltijdvervangers zijn produkten die weinig energie bevatten. Ze zijn bedoeld om een deel van de maaltijd of de hele maaltijd te vervangen — soms worden ze op medische indicatie gebruikt, maar vaak ook zonder.

Er zijn maaltijdvervangers die onvoldoende voedingsstoffen bevatten. Houdt men zo’n voeding lange tijd achter elkaar vol, dan kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Het belangrijkste bezwaar van deze middelen is echter, dat ze uw eetgewoonten niet beïnvloeden. Eenmaal afgevallen, stopt men met de vervanger en zet de oude gewoonten weer voort. Het effect van alle moeite wordt zo eenvoudig weer teniet gedaan.

Maaltijden kunnen (moeten) hoogtepunten van de dag zijn. Ook voor de lijners is er keuze in overvloed. Een saaie maaltijd vergroot de snoepneiging. Slank-koekjes, -korrels, -poeder vormen saaie maaltijden. De poeders en korrels, die in water of melk moeten worden opgelost, hebben als bezwaar dat er nauwelijks gekauwd hoeft te worden. Dat is slecht voor uw gebit.

Magere produkten

De laatste jaren zien we steeds meer magere produkten in de winkel liggen. Deze produkten bevatten minder vet dan de produkten van huis uit bevatten. Voorbeelden van zulke produkten zijn: magere (tapte)melk, magere chocolademelk, magere (drink)yoghurt, magere kwark.

De term mager wekt de indruk dat het goed is voor de lijn. Maar laat u niet misleiden: in veel van deze produkten zit nogal wat suiker verwerkt. Magere yoghurt met vruchten bevat ongeveer drie keer de hoeveelheid energie die gewone magere yoghurt bevat en of je dan nog van mager kunt spreken …? Ook magere kwark klinkt onschuldig. Toch bevat 100 gram magere kwark drie keer zoveel energie als 100 gram magere yoghurt of karnemelk. Bovendien eten maar weinig mensen kwark zonder toevoegingen. Om kwark smeuiger te krijgen wordt ze losgeklopt met melk en om ze meer smaak te geven voegt men vaak vers of gedroogd fruit, honing, nootjes enz. toe. Tel maar op die energie.

Massage

Hoeveel de advertenties u ook mogen beloven, door massage kunt u niet afvallen. Hooguit wordt uw portemonnaie een paar honderd gulden lichter na aanschaf van een trilkussen of ander apparaat. Men doet het voorkomen dat dankzij de massage het vet wordt verplaatst; bijvoorbeeld naar de bloedbanen en vervolgens uitgescheiden. Onzin!

Ondanks waarschuwingen van de Consumentenbond en het Nederlands Genootschap voor de Fysiotherapie blijven er mensen geld neertellen voor dit soort hulpmiddelen.

Medicijnen om te vermageren

Er zijn artsen die om af te vallen medicijnen voorschrijven, zoals Ponderal en Teronac. Ook worden wel amfetamine-preparaten voorgeschreven, waarvoor men moet oppassen, daar deze verslavend werken. De eerstgenoemde medicijnen zijn trouwens ook niet geheel onschuldig; ze vertonen nogal wat bijwerkingen. Veel belangrijker echter is het feit dat geen van die middelen uw voedingsgewoonten zal veranderen. Stoppen met medicijnen betekent al gauw weer starten met eten op de oude wijze. Tenzij u blijft slikken, gaat het effect al gauw weer verloren.

Menstruatie

Tijdens de menstruatie houdt het lichaam extra vocht vast. Bij sommige vrouwen begint dat proces al ongeveer een week voor de menstruatie. Extra vocht betekent ook extra gewicht en al hebt u in die week goed gelijnd, dan zal de weegschaal dat niet aangeven. Laat de moed niet zakken en ga door op de manier die u gewend bent. De extra pondjes verdwijnen na de menstruatie ook weer extra.

Vlak voor de menstruatie hebben veel vrouwen een ontembare eetlust; ze zijn gespannen, wat ook eetbuien opwekt en voelen zich vaak onzeker. Ook dat laatste is niet zo’n gunstige situatie. Als het niet lukt om in deze periode het geheel enigszins in de hand te houden, benut dan de periode na de menstruatie heel goed. Het is een periode die voor veel vrouwen erg gunstig is.

Mislukt

In de periode waarin u met lijnen bezig bent, gaat het af en toe wel eens een dag of zelfs een week mis. Beschouw dan niet het hele lijnen als mislukt. De beste breister laat wel eens een steek vallen. Laat de moed niet zakken; er mag heus wel eens iets misgaan. U bent niet van de ene dag op de andere dik geworden en u wordt evenmin van de ene dag op de andere weer slank. En in zo’n lange periode zal er bij iedereen wel eens iets mislukken.

Mode-diëten

Wie de damesbladen op het gebied van vermageringsdiëten bijhoudt, en dat doen de meesten onder ons die willen afvallen, weet dat er elk jaar wel een nieuw dieet bijkomt dat u van uw overtollig gewicht af zal helpen. Het liefst nog wel in korte tijd.

Velen storten zich op de nieuwe methode en maar weinigen hebben er langdurig profijt van, zodat ze het jaar daarop weer aan een nog nieuwere en weer veelbelovender methode beginnen. Wanneer u al eens uw neus gestoten hebt, begin er dan niet weer aan. Steeds opnieuw proberen maakt een mens op de lange duur moedeloos.

Minder eten en meer bewegen kan niet iedereen uit zichzelf of met hulp van de directe omgeving opbrengen. Schakel dan de hulp van een diëtiste of een goede club in. Zij kunnen u leren uw voedingsgewoonten aan te passen.

Mooi

Over wat mooi is zijn de meningen sterk verdeeld. Menige vrouw die zichzelf te dik vindt, zal bewonderende blikken van vele mannen trekken. Het is erg persoonlijk, maar ook van de mode afhankelijk. In sommige culturen wordt een enigszins gezet figuur aantrekkelijk gevonden, zoals bij ons in de r6de eeuw. Denkt u maar eens aan de term Rubensfiguur’. Toch zult u van uw eigen gevoelens uit moeten gaan. Het is belangrijk dat men zich in het eigen lijf prettig voelt. Wat een ander vindt kan erg belangrijk zijn, maar heel vaak niet belangrijk genoeg om er gedurende lange tijd dieet voor te houden.

Motivatie

Daaronder verstaan we de drang die iemand bij zichzelf voelt om een dieet te volgen en vol te houden. Gedurende een vermagerings-periode wisselt die drang nogal eens van sterkte. Men is dan zelf niet meer zo gemotiveerd.
Op zulke momenten is het erg belangrijk dat de omgeving meewerkt. Op de juiste tijd ondersteuning van uw partner, vrienden en vriendinnen heeft een ieder nodig; hoe gemotiveerd men van zichzelf ook is. Ook kinderen kunnen heel ondersteunend zijn in hun optreden. Soms kan het heel motiverend zijn om met een groep te lijnen. Veel vermageringsinstituten steunen op dit principe. Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die in een groep juist afknappen.

Muesli

Muesli bestaat uit vlokken van verschillende granen, zoals tarwevlokken, roggevlokken, gerstevlokken, maïsvlokken, rijst- of boekweitviokken, welke gemengd worden met gedroogd fruit en noten. Kant en klare muesli bevat vaak suiker of honing. U kunt de muesli echter ook zelf goed samenstellen. U bent dan in ieder geval goedkoper uit, en u hoeft dan geen suiker toe te voegen. Dat is ook niet nodig omdat gedroogd fruit aan het geheel een zoete smaak geeft. Wie dieet houdt heeft over het algemeen de neiging die soort graanprodukten te mijden, omdat ze dikmakend zouden zijn. Dat valt erg mee. Een sneetje brood van 30 gram kunt u vervangen door ongeveer 40 gram muesli. Het is wel raadzaam om af en toe te wegen hoeveel muesli u gebruikt.

Muesli gebruiken we samen met (magere) melk of (magere) yoghurt. Het is niet alleen een ideaal ontbijt-produkt, maar ook ideaal als tussendoortje of als nagerecht.

Muesli bevat niet alleen voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamines en mineralen, maar ook voedingsvezels. Voedingsvezel heeft een goed effect op de darmen. Ze is belangrijk voor het krijgen van regelmatige ontlasting. Vezelrijke voeding geeft een verzadigd gevoel; prettig voor afvallers.