K

K

Kaas is een rijk voedingsmiddel met enorm veel toepassingsmogelijkheden. Hij kan worden gebruikt als broodbeleg, bij de warme maaltijd aan gerechten toegevoegd, als tussendoortje, als snack. Kaas is een ideaal voedingsmiddel om de maaltijd mee te beëindigen. Vooral de wat oudere en hardere kaassoorten reinigen het gebit. In kaas zijn de mineralen kalk en fosfor rijkelijk aanwezig. Deze stoffen zijn belangrijk voor de opbouw van ons gebit en onze botten.

In een vermageringsdieet (een energie-beperkte voeding) kunt u het beste magere kaassoorten kiezen, zoals Leidse kaas of Edammer. Toch bevatten ook deze magere kaassoorten nog veel energie.

Wij bevelen u aan 20-plus, 40-plus kaas, Cottage Cheese, Zwitserse strooikaas, en magere smeerkaas.

Kennis

Kennis kan ons heel goed helpen bij ons dieet en bij het volhouden daarvan. Op zich is kennis echter niet voldoende. Veel mensen weten exact hoeveel energie er in hun voeding voorkomt. Toch slagen ze er door allerlei oorzaken niet in om slank te worden en slank te blijven.

Over voeding zijn veel boeken verschenen. Een boek in het bijzonder aanbevelen is moeilijk. Het is verstandig eerst goed in de plaatselijke bibliotheek rond te neuzen. Wanneer u denkt aan een bepaald boek erg veel te hebben, zou u het aan kunnen schaffen. Bedenk dat het met veel kookboeken gaat als met een encyclopedie: de meeste mensen kijken er erg weinig in.

Goede informatie geeft het Voorlichtingsbureau voor de Voeding te Den Haag. Dit geeft brochures en folders uit over allerlei zaken betreffende voeding.

Ketodieet

Een ketodieet (ook wel ketogeen dieet) is een dieet, gebaseerd op de strengste fase van het koolhydraatarme dieet. In deze fase eet je maximaal 50 gram koolhydraten. Bij het ketodieet worden de koolhydraten vervangen door eiwitten en vetten. Daarmee verkrijgt je lichaam genoeg energie om te kunnen functioneren, maar tegelijkertijd wordt je lichaam in ketose gedwongen. In de staat van ketose worden oude vetreserves verbrand. Je valt hier dus snel door af.

Een ketodieet is eenvoudig te volgen. Ketorecepten helpen om de juiste stappen te zetten binnen het dieet. Vaak wordt een ketodieet gevolgd nadat men met het koolhydraatarme dieet begonnen is. Het verschil met een koolhydraatarm dieet is echter dat het ketodieet meer gericht is op het verbranden van vet en  hier sneller op aanwerkt.

Keukenweegschaal

Een ervaren kok zal de weegschaal nauwelijks nodig hebben. Wanneer u echter begint af te vallen is het verstandig de schaal regelmatig te gebruiken; ook voor de op het oog simpele dingen. Het gaat er nu niet om te weten hoeveel u nodig heeft om een gerecht lekker klaar te maken. Het gaat er om dat u inzicht krijgt in de hoeveelheden die u bij de bereiding van ALLE gerechten gebruikt.

Voorbeeld: U bent gewend bij het bakken van pannekoeken een forse klont boter te gebruiken, omdat de pannekoeken zo lekker smeuig uit de pan komen. De klont weegt steeds 20 gram. Wanneer u nu 5 gram gebruikt lukt het ook. Per pannekoek bespaart u evenveel energie als er zit in ongeveer 7 suikerklontjes. Als u dat weet, kiest u misschien anders. Na verloop van tijd raakt u ervaren en zult u de weegschaal nauwelijks meer nodig hebben. U bent dan wel een stuk bewuster geworden.

Kinderen

Er zijn niet alleen volwassenen die te zwaar wegen. Er zijn ook nogal wat kinderen die te dik zijn. Is het voor volwassenen al een probleem, voor dikke kinderen wegen die problemen nog veel zwaarder. Al bij jonge kinderen tellen lichamelijke prestakind nog maar eens extra te verwennen. De gemakkelijkste vorm van aandacht is eten, snoep. Op deze manier raakt het gezin in een cirkel.

Het vermageren van kinderen is een nog moeilijker aangelegenheid dan bij volwassenen. Dat komt, omdat er niet één maar meer mensen bij betrokken zijn. Ouders of verzorgers en vaak ook andere familieleden moeten aan het welslagen meewerken. Een aantal regels voor ouders (verzorgers) zijn:

Maak duidelijke afspraken met het kind en alle mee-opvoeders, dus ook opa’s, oma’s, ooms en tantes, de school, ouders van vriendjes en vriendinnetjes.
Eet en drink op vaste tijden. Dat geldt ook voor snoepen. Beperk het snoepen tot één moment van de dag. Laat het kind iets kiezen uit een van tevoren aangelegd snoepdoosje.
Geef het kind gelegenheid tot bewegen, bijvoorbeeld door het lid te laten worden van een sportvereniging. Neem het mee op een wandeling of maak van een fietstochtje een gewoonte.
Beloon het kind nooit met voeding. Er zijn zoveel andere manieren om het de aandacht te geven die het verdient.
Brom niet op het kind als het verkeerd gaat. Geef het kind complimenten als het goed gaat.
Het is geen eenvoudige opgave en het kost veel tijd en inspanning,’maar al die moeite weegt ruimschoots op tegen al het verdriet dat zo bespaard blijft.

Kleding

Wie dik is moet extra zorg aan de keuze van de kleding besteden. Slecht gekozen kleding maakt nog dikker. Goede kleding geeft zelfvertrouwen en voor afvallen heb je dat zelfvertrouwen nodig. De keuze van kleding is persoonlijk, maar er zijn een aantal praktische regels voor de grotere maten.

Begin met goed zittend ondergoed. Kies, wanneer u een broek wilt dragen, voor goed passende broeken. Die strakke broeken staan alleen slanke lijven slank. Wie dik is, zal zo’n broek slechts vervelend zitten. Geloof de verkoper of verkoopster niet die zegt dat het zo strak hoort omdat dat nu eenmaal mode is. Kies lengtestreepjes.

Kruiden

Kruiden geven gerechten als soepen, salades, sauzen, groenten etc. meer smaak.Ze zijn rijk aan vitamines, maar we gebruiken er meestal zo weinig van dat dit nauwelijks meetelt. Sommige kruiden zouden slank maken. Bepaalde kruidenthee’s zorgen wel voor vochtverlies en dus gewichtsvermindering, maar het vochtverlies is geen blijvende verandering. Jammer, want als het zo gemakkelijk zou gaan, zouden er maar weinig dikke mensen zijn.

Kunstvet

In de Verenigde Staten wordt druk geëxperimenteerd met kunstvet (S.P.E.). Het kan op dezelfde manier worden verwerkt als de plantaardige oliën en vetten die we gewend zijn te gebruiken. Het verschil is echter, dat deze vetten niet in het lichaam worden opgenomen. Dat kan natuurlijk een fikse energiebesparing opleveren. We moeten afwachten wat dit produkt ons in de toekomst gaat brengen. De eerste resultaten schijnen hoopgevend te zijn.