P

P

Een sterk ondergewaardeerde groep van voedingsmiddelen vormen de peulvruchten, zoals erwten, kapucijners, linzen en de diverse bonensoorten. En zeker lijpers zullen deze niet zo maar op hun menu zetten. Ten onrechte overigens!

Peulvruchten zijn een zeer waardevol voedingsmiddel, dat veel eiwitten bevat. Wanneer u peulvruchten eet, is het niet nodig om vlees in de maaltijd te verwerken. Ze bevatten ook veel voedingsvezel.

Van de maaltijdbereiding hangt af of de maaltijd energierijk is of niet. Het spreekt voor zich dat bruine bonen met uitgebakken spek, spekvet en stroop energierijk is. Maar er zijn ook heel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld met vruchten of met groenten. Gedroogde peulvruchten nemen tijdens het koken veel water op. 30 gram gedroogde bonen wegen gekookt ongeveer 90 gram en bevatten dan ongeveer evenveel energie als 100 gram aardappels.

Plaatselijk afvallen

Wie afvalt voor het ‘mooi’ komt soms tot de ontdekking dat bepaalde plaatsen minder slank worden dan men graag zou zien. Vooral de heupen en de buik blijven te rond. Men wil dan graag plaatselijk afvallen.

Met voeding is dat niet te regelen, nog afgezien van het feit dat je iemands lichaamsbouw niet kunt veranderen. Ook is het nooit aangetoond dat allerlei apparaten en smeerseltjes helpen.

Wel willen spieroefeningen soms helpen, bijvoorbeeld bij een buikje. Stevige spieren zorgen voor een strakkere buikwand. De extra beweging helpt bovendien nog bij het afvallen.

Plaspillen

Zoals de naam al aangeeft: van plaspillen ga je extra plassen. Het lichaam verliest extra vocht en dus gewicht. Om te vermageren zijn het echter foppillen. Stopt u met slikken, dan herstelt het lichaam uit zichzelf het oude evenwicht. Het vermageringseffect was dus maar schijn

Plateau-effect

Plateau-effect noemen we het verschijnsel, dat de resultaten van een vermageringsdieet in de loop van de tijd minder worden. Hoe goed men met het dieet ook volhoudt, men valt steeds minder af.

Velen raken in deze periode teleurgesteld en stoppen, ook al omdat men in een week wel eens wat aankomt als het lichaam wat extra vocht vasthoudt. Zelfbeheersing, steun van de omgeving en doorzettingsvermogen zijn in deze periode onmisbaar. Deze moeilijke en saaie tijd kan weken duren. Bent u zelf en is uw omgeving op zo’n periode voorbereid, dan is ze veel gemakkelijker te overbruggen

Preventie

Voorkomen (preventie) is beter dan genezen. Het voorkomen van vetzucht begint langzamerhand steeds meer nadruk te krijgen. Dat kan door een betere voorlichting aan volwassenen: door aandacht tijdens de lessen op school voor goede voeding; doordat artsen op tijd opmerken dat iemand te zwaar wordt en doorverwijzen naar een deskundige. Consultatiebureaus en schoolartsen worden steeds actiever op dit gebied.

Prijs

Een vermageringsdieet hoeft niet duurder te zijn dan de gebruikelijke maaltijden. Wanneer men het goed aanpakt kan het zelfs goedkoper.

Wie vermagert zal die meestal dure tussendoortjes laten staan. of er minder van gebruiken. Minder alcoholica, chips, zoutjes, gebak, ijs; het scheelt fors in uw portemonnee.
Knäckebröd en beschuit zijn een luxe. Twee beschuiten of, knäckebrödjes vervangen een boterham. Bovendien hebt u dubbel beleg nodig. Wilt u nog meer bezuinigen, dan kunt u twee boterhammen op elkaar doen. Het brood en niet het beleg is het belangrijkste voedingsmiddel.
Het is niet nodig om alleen maar dure, magere vleessoorten zoals biefstuk te kopen. Minder magere vleessoorten mogen ook. Er zijn mensen die menen dat flinke hoeveelheden vlees per maaltijd gezond is. Een stukje van ongeveer 75 gram per maaltijd is ruimschoots voldoende. Wanneer u de gewoonte aanhoudt om twee maal per week peulvruchten te eten, heeft u op die dagen geen vlees nodig. Af en toe een eitje kan ook een vleesmaaltijd vervangen.
Speciaal gezondheidsvoedsel is veelal duurder. Ook zonder zulke produkten kunt u gezond eten en afvallen.
Het extra inslaan van voedsel, bijvoorbeeld omdat het in de aanbieding is, nodigt gemakkelijk uit tot meer eten. Bedenk of u die levensmiddelen wel echt nodig heeft. Niet alleen de reclame nodigt u uit tot overdadig kopen. Via de vraag: ‘Mag het een beetje meer zijn, mevrouw?’ komen de meeste mensen met meer thuis dan ze nodig hadden. U mag verlangen dat u de hoeveelheden kaas en vlees krijgt die u bestelde en niet meer.
Doe uw boodschappen als u pas gegeten hebt. Met een lege maag is de verleiding iets extra’s te kopen groter dan met een volle maag.