Wanneer loop je risico op diabetes type 2?

Wanneer loop je risico op diabetes type 2?

Diabetes type 2 – vroeger bekend onder de term “suikerziekte” – is in rap tempo welvaartsziekte nummer 1 aan het worden. Diabetes type 2 komt bij steeds meer jonge mensen voor. Hoe kun je het risico op diabetes type 2 verkleinen en welke mensen lopen het meeste risico? In dit artikel lees je alles over wat diabetes type 2 is, overgewicht, symptomen, voorkoming en behandeling.

 

Risico op diabetes type 2

Hoewel mensen van boven de 45 een groter risico lopen om diabetes type 2 op te lopen, zien we het ook steeds vaker bij jonge mensen. Dat heeft te maken met de wijze waarop we leven. Suikers zijn in overvloed te verkrijgen. In veel producten zitten verborgen suikers en zo kan het dat we per dag veel meer suikers binnenkrijgen dan zou moeten.

Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en kan de lever niet genoeg insuline meer aanmaken om dat suiker te begeleiden door de bloedbanen. Op die manier ontstaat suikerziekte, oftewel diabetes type 2.

Mensen diue het meeste risico lopen zijn mensen bij wie diabetes type 2 erfelijk bepaald is, mensen die weinig bewegen en ongezond leven, mensen met een Aziatische, Zuid-Amerikaanse of Afrikaanse afkomst.

De grootste groep die risico loopt zijn mensen met overgewicht. En aangezien het aantal mensen met overgewicht in de loop der jaren alleen maar is toegenomen (dit jaar heeft ruim 51% van de Nederlanders overgewicht of zelfs obesitas), is de groep diabetici ook toegenomen.

 

Overgewicht

Dat overgewicht en diabetes type 2 hand in hand gaan zal je niet verbazen. Suikers veroorzaken niet alleen diabetes type 2, maar ook overgewicht. Mensen die te dik zijn krijgen meer zin in ongezonde voeding en eten dus ook steeds meer suikers.

Daardoor gaat de lever minder insuline produceren, tot deze daar helemaal mee stopt.

Diabetes type 2 is vaak één van de eerste directe gevolgen van overgewicht.

 

Symptomen

Waaraan kun je merken of je diabetes type 2 hebt? Het is vrij lastig om dat te bepalen, want de meeste symptomen hoeven niet alleen op diabetes te wijzen. Er kunnen immers ook andere oorzaken voor deze kwaaltjes zijn. Desondanks kan deze lijst helpen om te bepalen of je mogelijk diabetes type 2 hebt:

  • Je hebt vaak dorst;
  • Je moet veelvuldig naar het toilet;
  • Je bent snel buiten adem en hebt een slechte conditie;
  • Infecties gaan niet snel over en keren vaak terug;
  • Je bent extreem moe en zou veel kunnen slapen;
  • Je zicht vermindert (wazig, dubbel);
  • Je hebt pijn aan je benen tijdens het lopen.

Wanneer je vermoedt dat je diabetes type 2 hebt, is het zaak om naar de huisarts te gaan. Die kan dit bevestigen of ontkennen en je verder helpen.

 

Behandeling

Wanneer je diabetes hebt, gaat dit niet meer over. Je kunt er hooguit mee leren leven. De behandeling zal bestaan uit medicijnen en een gezonder dieet. De klachten kunnen daarmee wel afnemen en zelfs volledig verdwijnen, maar een suikerpatiënt blijf je voor de rest van je leven.

Voorkomen is dus beter dan genezen. Diabetes type 2 is te voorkomen (zelfs wanneer je erfelijk belast bent) door gezond te leven. Dat betekent een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Helaas is het niet zo dat je – indien je gezond leeft – verzekerd bent van het feit dat je geen diabetes zult krijgen. Daar valt helaas niets over te zeggen.

Reageren is niet mogelijk.