Cardio oefeningen

Cardio oefeningen

Onder Cardio oefeningen worden alle oefeningen verstaan die je hartslag verhogen. Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en we weten allemaal dat onze spieren gebruikt moeten worden om ze in goede conditie te houden.

Door je spieren te gebruiken maak je ze sterker en sterkere spieren zorgen voor een meer efficiënt en gezond lichaam. Je hart is zo’n spier. Daarom is het belangrijk om je hart te trainen en gezond te houden.

Een gezond cardio vasculair systeem betekent meer haarvaten die meer zuurstof leveren aan de cellen in je spieren. Hierdoor kunnen je cellen meer vet verbranden, zowel tijdens je oefeningen als in rust perioden.

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over “high intensity” oefeningen, in tegenstelling tot de gewone doorsnee training zoals bijvoorbeeld wandelen en zwemmen. Je kunt je afvragen welke van deze twee soorten cardio oefeningen het beste is. Het antwoord is simpelweg dat zowel lage als hoge intensiteit oefeningen je helpen om lichaamsvet te verbranden. De vraag waar het hier om draait is echter welke van deze twee het meeste effect heeft.

Wetenschappers hebben ontdekt dat tijdens intensieve oefeningen je lichaam glycogeen verbrand, dat is een voorraad koolhydraten die zijn opgeslagen in je lever en spieren voor energie. Tijdens lage intensiteit oefeningen evenwel, verbrand je lichaam veel meer vet.

Als je afvraagt of lage intensiteit routines echt werken is het antwoord nee, want er lopen nog steeds te veel zwaarlijvige mensen rond. Hoewel ze dus lage intensiteit routines gebruiken om af te slanken heeft dat blijkbaar niet het gewenste effect.

De wetenschappers hadden gelijk toen ze zeiden dat het menselijk lichaam veel lichaamsvet verbrandt tijdens lage intensiteit oefeningen zoals wandelen of zwemmen. Maar tijdens een hoge intensiteit oefeningen zoals hardlopen of de kettlebell workouts, zal het lichaam nog veel meer calorieën verbranden. Terwijl er veel vet calorieën verbrand worden zijn veel van deze calorieën bovendien glycogeen.

Het grootste voordeel daarvan is wel dat wanneer je voorraad glycogeen verminderd, de koolhydraten uit het voedsel dat je eet zullen worden omgezet in glycogeen teneinde de voorraad weer aan te vullen en niet in lichaamsvet, zoals ons lichaam gewoonlijk energie opslaat.

Hoge intensiteit cardio-oefeningen zullen je metabolisme doen versnellen, zelfs lang nadat je klaar bent met je training. Wat dit betekent is dat je lichaam nog uren nadat je de sportschool hebt verlaten zal doorgaan met het verbranden van vet. Dit effect doet zich bijna niet voor in lage intensiteit-cardio oefeningen.

Kortom, je lichaam zal meer calorieën verbranden tijdens en nadat je klaar bent met een hoge intensiteit cardio-oefening dan met een lage intensiteit oefening.

Een van de beste dingen van cardio is dat je meer energie krijgt naarmate je er meer mee bezig bent. Cardio kan je helpen om calorieën te verbranden, maar het werkt het beste voor het op peil houden van je energie niveau.

Als je nog nooit cardio-training hebt gedaan moet je het zeker eens een keer uitproberen. Als je wilt afslanken en van fitness houdt, is cardio de beste manier om je energie te vermeerderen en je lichaam in topconditie te houden. Voor mensen die net beginnen is het belangrijk om het rustig aan te doen. Het is heel verleidelijk en gemakkelijk om te veel te gaan trainen als je eenmaal merkt dat het werkt!

Bewaren

Reageren is niet mogelijk.