Afvallen en een betere gezondheid

Afvallen en een betere gezondheid

Bijna iedereen wil in de zomermaanden wel wat kilo’s kwijt, om zo weer wat strakker in je bikini of zwembroek aan het zwembad te liggen. Afvallen is niet alleen belangrijk voor een mooi uiterlijk en groter zelfvertrouwen, ook voor je algemene gezondheid is het belangrijk dat je een gezond gewicht hebt. Wanneer je overgewicht hebt zullen onder andere je gewrichten sneller slijten, heb je meer kans op diabetes, hart- en vaatziekten en andere ziektes, maar ook een grotere kans op depressies. Het is daarom belangrijk om af te vallen als je te zwaar bent, zeker op de lange termijn geeft dit grote risico’s.

 

Bereken of je een gezond gewicht hebt met de BMI formule

Een eenvoudige gratis manier om te berekenen of je een gezond gewicht hebt of misschien toch overgewicht hebt is het berekenen van je BMI. Dit kun je eenvoudig en snel doen via een BMI calculator op het internet, zoals bijvoorbeeld op www.bmiberekenen.nl. Het enige wat je hoeft te doen is het invullen van je lengte in centimeters, gewicht in kilo’s en je geslacht. Met één druk op de knop berekend deze calculator dan je BMI. Vervolgens komt er een getal uit de formule die aangeeft hoe het met jouw gewicht is gesteld. De BMI formule is bedacht om te berekenen of iemand een gezond gewicht heeft ten opzichte van zijn lichaamslengte. Dit doen ze door te kijken naar de verhouding van het gewicht en lengte van een persoon. Vervolgens komt er een getal uit de formule die ingedeeld kan worden in verschillende catagorieën

 

Uitkomsten van de BMI formule

Er zijn verschillende uikomsten mogelijk bij het invullen van de BMI calculator. Wanneer je een uitomst van onder de 19 hebt, betekent dit dat je ondergewicht hebt en dus te licht bent voor je lengte. Een uitkomst van tussen de 19 en 25 betekent dat je een gezond gewicht hebt ten opzichte van je lichaamslengte. Een uitkomst van tussen de 25 en 30 betekent dat je overgewicht hebt. Een uikomst van tussen de 30 en 40 betekent dat je ernstig overgewicht hebt oftewel obesitas en een uitkomst van boven de 40 betekent dat je morbide obesitas hebt.

 

Je BMI is te hoog, wat doe je er aan?

Wanneer je BMI te hoog is voor je lichaamslengte is het belangrijk om te gaan afvallen. Zeker als je de gezondheidsrisico’s wilt verlagen. Wanneer je ernstig overgewicht hebt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan je dan door verwijzen naar een goede diëtist die je professioneel kan begeleiden met afvallen en gezonder leven. Wanneer je licht overgewicht hebt, kun je hier eenvoudig zelf wat aan doen, door op je voeding te letten en meer te bewegen en te sporten. Afvallen is niet altijd eenvoudig, maar als je een goede motivatie hebt zul je merken dat het jou ook gaat lukken. Andere eenvoudige tips zijn: drink water in plaats van frisdrank, eet meer groente, probeer nieuwe gezonde recepten uit die je nog niet kent. Want afvallen en gezonder leven gaat het eenvoudigst als jij producten en gerechten eet die je lekker vindt. Zodat je niets met tegen zin hoeft te eten en met honger gevoelens van tafel gaat.

Reageren is niet mogelijk.