Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

De meningen rondom de beweging die goed is om te doen tijdens je zwangerschap, zijn heel erg verdeeld. De ene gaat door tot het einde en de andere neemt na een bepaald aantal weken rust, om de baby te beschermen. Het is algemeen bekend, dat je tijdens een zwangerschap meer gewicht zult krijgen. En niet alleen het gewicht van de baby, maar ook door vreemde eetgewoontes die bij een zwangerschap komen kijken, kunnen zorgen voor extra kilo’s.

Wat mag je nou precies doen?

Wij raden aan om zo lang het kan, vooral te blijven sporten. Dit kan prima en is ook echt gezond. Je spieren blijven op deze manier soepel en je conditie valt niet helemaal weg. Ook kan het helpen met de vermindering van zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid, rugpijn en verstoppingen. Sporten zorgt er ook voor dat er een gelukshormoon wordt aangemaakt, wat ook pijnstillend werkt.
Momenteel blijft ongeveer de helft van de zwangere vrouwen sporten tijdens de zwangerschap. Het is wel het beste om vóór je zwangerschap al te beginnen met bewegen. Als je dit pas gaat doen als je zwanger bent, is je lichaam dit niet gewend en zal je juist met kwaaltjes en blessures te maken krijgen. Het hangt dus af van wat jij en je lichaam al gewend zijn.

Angstig voor complicaties

Natuurlijk begrijpen we dat het best een eng idee is om te blijven sporten, terwijl en een klein mensje in je aan het groeien is. Want wat als je valt, of als er iets anders fout gaat, wat complicatie op kan leveren? Daarom raden we ook aan om niet je grenzen te gaan verleggen. Sport met beleid en neem voldoende rust. uit onderzoek blijkt dat trainen met een maximale hartslag van 140 voor 40 minuten nog veilig is. Als je wel tot het uiterste gaat, treedt er anaerobe verbranding op. Dit zorgt dat je bloed verzuurt en dat is uiteraard niet goed voor de baby. Daarbij heeft tot het uiterste gaan ook niet heel veel zin, gezien je de spieren niet of nauwelijks kunt versterken tijdens je zwangerschap. Dit komt door het hormoon progesteron dat in je lichaam zit als je zwanger bent. Wel kun je de spieren soepel en veerkrachtig houden. Wil je meer advies?

Wat zijn de beste sporten?

Er zijn een paar sporten die veilig zijn om de gehele zwangerschap te blijven doen. Denk hierbij aan zwemmen, fietsen en wandelen. Ook zijn er genoeg sporten en bewegingsprogramma’s die speciaal gericht zijn op zwangere vrouwen. Zo is er zwangerschapsyoga, zwangerschapszwemmen, zwangerschapsgym, etc. Het leuke hieraan is dat je ook andere zwangere vrouwen ontmoet.

Wat kun je beter vermijden?

Ook zijn er sporten die je beter even niet kunt doen. Bijvoorbeeld contactsporten (judo, karate) en balsporten (hockey, basketbal, voetbal). Ook de rechte buikspieren trainen wordt na 3 maanden afgeraden. De baarmoeder groeit namelijk en rekt de buikspieren uit. Hierdoor ontstaat er ruimte tussen de spieren. Als je ze dan gaat trainen, wijken ze nog verder uit en verzwak je ze uiteindelijk alleen maar. De schuine buikspieren zijn daarentegen wel een aanrader!

Sporten ná de zwangerschap

Bij een bevalling krijgt je lichaam een hoop te verduren. Ga dus als je bevallen bent niet gelijk als een gek naar de sportschool om je overige zwangerschaps vetjes kwijt te raken, maar bouw dit weer langzaam op. Voor advies kun je terecht bij je dokter of vraag de kraamzorg om hulp.

Reageren is niet mogelijk.