Verzadigd Vet is ook gezond

Verzadigd Vet is ook gezond

verzadigd vet

Er wordt al veel geschreven over de positieve eigenschappen van essentiële vetten en dan met name de Omega 3, dus daar ga ik het hier niet over hebben.

Nee, ik wil graag veel meer gaan schrijven over verzadigde vetten. Noem deze twee woorden en er loopt een collectieve rilling door vetschuw Nederland. Door vele campagnes van verschillende instanties op de televisie Let iedereen op Vet en is vooral verzadigd vet het bokkie omdat dit vet verantwoordelijk zou zijn voor hartproblemen, een te hoog cholesterol en een dikke buik. Dit is heel jammer, want juist de verzadigde vetten hebben we erg nodig voor verschillende functies in ons lichaam en vooral onze kinderen kunnen niet buiten verzadigd vet!

Wat zijn verzadigde vetten nu precies?

Verzadigde vetzuren zijn vast van substantie en hebben het grote voordeel hierdoor dat ze niet veranderen tijdens verhitting of blootstelling aan (zon)licht zoals onverzadigde vetzuren dat wel doen. Dit betekent dat ze niet snel ranzig worden en de goede eigenschappen die ze bevatten (Vitamine A, D en  E) niet kwijtraken met bakken of frituren. Je hebt verzadigde vetten nodig om je hersen-, lever- en darmfunctie goed te laten verlopen. De eerste twee hebben verzadigd vet nodig omdat ze daar o.a. uit bestaan. Als er te weinig van dit vet via de voeding binnenkomt, werken deze twee organen ook minder goed. Dit is uiteraard een zeer versimpelde uitleg, maar in essentie komt het hier wel op neer. Verder heb je verzadigd vet nodig om je darmen te beschermen tegen schimmels en parasieten en om de darmfunctie (wat doet de darm?) beter te laten verlopen. En ja, dan kun je denken van een simpel bezoek aan het toilet tot aan de bescherming tegen darmkanker. Pas dit toe op opgroeiende kinderen. Wat denk je dat het effect is van een vetarm dieet voor kinderen, met in je achterhoofd dat je hersenen uit 80% vet bestaan en zoals eerder gezegd het lichaam vet nodig heeft? Om maar een voorbeeld te noemen. Het lichaam zal het vet ergens vandaan halen. En als het niet uit het voedsel te verkrijgen is, dan maar van de eerste de beste bron van ‘intern’ vet.

Maar hoe zit het dan met de link tussen verzadigd vet en bijvoorbeeld een te hoog cholesterol ?

cholesterolDie is er niet. Sterker nog, je hebt verzadigd vet nodig om een gezond cholesterolgehalte en dus gezonde bloedvaten te houden. Een groot misverstand is dan ook dat cholesterol slecht zou zijn en dat je er maar beter zo weinig mogelijk van in je lichaam zou moeten hebben. Een heel handige brochure hierover kun je hier downloaden. Hierin staat precies beschreven waar je cholesterol allemaal voor nodig hebt en waarom sommige mensen een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ook wordt uitgelegd wat er nou precies gebeurt wanneer de aderen dichtslibben (iets dat altijd direct gerelateerd werd aan een te hoge inname van cholesterol).

De ware boosdoener voor hartaandoeningen, te hoog cholesterol, buikvet, ontstekingen, kanker en ga zo maar door, is transvet. Dit is een vet dat het lichaam niet kan verwerken en dus slaat het lichaam het maar ergens op. Dit gebeurt in eerste plaats in de aderen (dichtslibben). Daarna wordt het rond de organen opgeslagen en als er te weinig verzadigd vet binnenkomt, zijn die organen hier dus niet tegen beschermd. Het transvet belemmert de celfuncties als reparatie en celdeling en dit kan op den duur tot kanker leiden. Helaas wordt hier nauwelijks publiekelijk aandacht aan besteed. Zelf denk ik dat dat is omdat grote voedingsproducenten transvetten gebruiken als goedkoop en langer houdbaar alternatief voor boter en goede olie. Dit betekent puur winst. Dus vermijd koekjes, chips, frituurvet van bekende merken, pindakaas (ook van het bekende merk!), koffie creamers (hoewel het hier gewoon op vermeld staat) en andere instantpoeders. Denk hierbij ook aan instant choco- en aardbeidrank. Toevoegen aan melk… lekker… Andere woorden voor transvet zijn gehard vet of gehydrogeneerd vet.

Je nieuwe vrienden

  • Grasboter
  • Kokosolie
  • Koude persing olijfolie
  • Noten en zaden, rauw natuurlijk.
  • Wilde, vette vis
  • Avocado
  • Omega 3 vetzuren uit algen
  • Gebroken lijnzaad en koudgeperst lijnzaadolie
  • Eigeel

Als richtlijn van de hoeveelheid wordt voor kokosolie 2 tot 4 eetlepels per dag aanbevolen. Let er wel op, dat wanneer je toch nog geraffineerde koolhydraten (wit meel, suiker) blijft nuttigen, het effect van de goede vetten teniet gedaan zal worden. Geraffineerde koolhydraten leggen zo’n beslag op alle (gezonde) voorraden uit je lichaam, van vitamines tot vetten en proteines, en veroorzaken hierdoor zo’n schade, dat een paar eetlepels verzadigd vet geen of nauwelijks verschil zal uitmaken.

Dus ga je te buiten aan salades met zelfgemaakte mayonaise of olijfolie. Begin je dag met een bio eitje en wat rauwe noten. Bak je vlees in de roomboter en eet vaker wilde vis. Laat toetjes en snoep achterwege, frituur je eigen patat in de ossewit of kokosolie (zie mijn kookboek voor een recept) om zo de snackbar te vermijden en koop geen frisdrank meer. Ik beloof je, het zal zwaar zijn, je zult wellicht ziek worden, maar het is het zo waard. Ik spreek nu uit eigen ervaring, het is het echt waard. Je zult opknappen, energie hebben, lucht hebben (verzadigd vet verbeterd de longfunctie), allergieen zullen verdwijnen omdat je darmen zich herstellen en je huid zal stralend wezen.

Reageren is niet mogelijk.